Ropa Run 2017 – de befaamde oefenrun van Temse naar de Haringvlietbrug bij Ooltgensplaat


In het weekend van 22 april stond er al vroeg een groep enthousiaste mensen klaar voor vertrek. De reden van dat enthousiasme en dat er zo vroeg al mensen up and running waren op een zaterdagochtend? Niets anders dan een oefendag voor de Roparun! We zouden met z’n allen rond 8.30 uur bij Ronald verzamelen in z’n mooie huis, te Fijnaart. Er was een verdeling van twee groepen: de ene groep kwam vanuit Amersfoort naar het pittoreske plaatsje en de andere groep kwam vanuit Rotterdam. De beoogde planning was om daar te verzamelen en om 9.45 uur op het eerste vertrekpunt bij Temse in België te arriveren. Na de koffie en thee, heerlijke worstenbroodjes van de gastheer en gastvrouw, een motiverende speech van Martel en het inladen van alle spullen; liep die planning weliswaar ietwat uit met 50 minuutjes. De groep werd vervolgens onderverdeeld in 2 teams:

Team 1 bestond uit de lopers: Erik, Hans, Richard en Jasper en de fietsers Dennis, Patrick en Marjolein, met als chauffeur Jhon. Team 2 bestond uit de lopers: Kees, Pieter-Paul, Arnold en Iwan en de fietsers Arnoud, Harco en Lidija, met als chauffeur Ronald. Deze twee teams werden vergezeld door Jeff die het fietstransport op zich nam; Suzanne, onze masseuse; Petra, onze verzorgster; Wijnand die samen met z’n dochter steeds weer een top basiskamp wist op te zetten en last but not least; Martel, voor een top coördinatie als een goed team captain betaamt, daarnaast ook voor de leuke plaatjes en ik; om mensen mee te nemen in deze geweldige ervaring, die de Roparun heet.  

Uiteindelijk ging iedereen op pad; onderweg naar Temse en van daaruit naar het wisselpunt bij Antwerpen. Na Antwerpen haastten Martel, Petra en ik ons naar het volgende punt; bij Putte, waar de landsgrens dwars door dit plaatsje loopt. We kwamen aan bij het eerste basiskamp en het was mooi om te zien dat alle stoeltjes en tafels al in vol ornaat klaar stonden, evenals een Senseo en een handige waterkoker voor de benodigde koffie en thee; hoe bedoel je heerlijk en ideaal? Met een mobiele generator werd de boel draaiende gehouden; Croonwolter&dros; één en al techniek, zelfs tot aan de sport toe. Uiteraard mochten de energiedrankjes en gezonde fruitsnacks niet ontbreken en werden ook de roze koeken door de topsporters zeer gewaardeerd. Ook waren de effectieve massages van Suzanne al een echte oppepper voor onze sporters maar na een onverwacht bezoek van onze directeur Piet-Jan Heijboer en zijn vrouw, kon de motivatie binnen de groep echt niet meer stuk.

Al snel gingen Martel en ik na het vertrek weer door naar het volgende punt op de route;  het derde wisselpunt bij Bergen op Zoom. Bij aankomst zagen we al snel team 2, dat vervolgens netjes werd aangetikt door team 1, zoals dat in een goedlopende estafette gaat. Zo ook onze vervolgroute; op naar basiskamp 2, gesitueerd bij Steenbergen. Ook hier stond alles netjes klaar voor de topsporters, die er toen al 80,4 km op hadden zitten. Petje af voor deze doorzetters! Het was een koude dag maar af en toe brak het zonnetje even door, dit was gelukkig ook zo bij Steenbergen zodat iedereen even kon opwarmen. Voorbij het vijfde wisselpunt bij Willemstad was het erg mooi om te zien; beide teams renden samen over de Haringvlietbrug met een glimlach van oor tot oor. Ze waren er nu echt bijna, bij Ooltgensplaat wachtte dan het laatste basiskamp van die dag. Daar stond Wijnand al klaar, met de rest van het verzorg team. Zij hielpen met de salade en hadden de eettafels netjes klaargezet. Toch was de heerlijke pasta, die Wijnand op tafel wist te toveren, wel de ultieme afsluiting van deze topdag. Een dag vol inspanning; met maar liefst 103 km als afgelegde afstand. Na een heerlijke maaltijd en een dankbare en enthousiaste speech, gingen we uiteindelijk weer op pad om bij Fijnaart de dag compleet af te sluiten.